Tandpasta is een onmisbaar product voor onze mondgezondheid. Het wordt dagelijks gebruikt om onze tanden te poetsen en ons te beschermen tegen tandbederf en tandvleesaandoeningen. Maar hoelang kun je tandpasta eigenlijk bewaren? En wat gebeurt er als je verlopen tandpasta gebruikt? In deze blog gaan we dieper in op de houdbaarheid van tandpasta.
Over het algemeen is tandpasta ongeveer twee jaar houdbaar vanaf het moment dat het uit de fabriek komt. Dit wordt meestal aangegeven op de verpakking met een houdbaarheidsdatum. Na deze datum kan de kwaliteit van de tandpasta achteruit gaan en kunnen de actieve ingrediënten minder effectief worden. Dit betekent niet dat de tandpasta onveilig is om te gebruiken na de houdbaarheidsdatum, maar het kan minder goed werken dan een verse tube.
Als je verlopen tandpasta gebruikt, kan het zijn dat de smaak en textuur veranderen. Ook kunnen de actieve ingrediënten in de tandpasta minder effectief worden, waardoor het minder goed werkt tegen tandbederf en tandvleesaandoeningen. Het gebruik van verlopen tandpasta kan dus leiden tot een verminderde mondgezondheid.
Tandpasta is over het algemeen niet schadelijk wanneer het over zijn houdbaarheidsdatum heen is. U hoeft zich dus ook niet direct zorgen te maken wanneer u tandpasta heeft gebruikt dat al meer dan 2 jaar in je kast staat.
1. Bewaar tandpasta op de juiste manier
Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van tandpasta is de manier waarop het wordt bewaard. Tandpasta moet op een koele, droge plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht. Hitte en vochtigheid kunnen de consistentie en werkzaamheid van tandpasta beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je tandpasta op een koele, droge plaats bewaart.
2. Sluit de dop goed af
Wanneer je tandpasta niet gebruikt, is het belangrijk om de dop goed af te sluiten. Dit voorkomt dat er vocht en bacteriën bij de tandpasta kunnen komen en helpt om de werkzaamheid van de tandpasta te behouden.
3. Vermijd het delen van tandpasta
Hoewel het misschien verleidelijk is om tandpasta te delen met je partner of gezinsleden, kan dit de houdbaarheid van de tandpasta beïnvloeden. Door tandpasta te delen, kunnen er bacteriën van de ene persoon naar de andere worden overgedragen, wat de werkzaamheid van de tandpasta kan verminderen.
4. Controleer de houdbaarheidsdatum regelmatig
Het is natuurlijk belangrijk om de houdbaarheidsdatum van je tandpasta regelmatig te controleren. Een nieuwe tube tandpasta heeft altijd een betere werking dan een oudere tube.
Nieuwe tandpasta nodig?