Veel mensen kampen met angst voor de tandarts. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende angsten wereldwijd. Het begint vaak met een lichte spanning, maar voor sommigen kan het uitgroeien tot serieuze tandartsangst, waardoor tandartsbezoeken jarenlang worden uitgesteld.
In deze blog leggen we uit waar deze angst vandaan komt, welke gevolgen het kan hebben en – het belangrijkste – praktische tips om je angst bij de tandarts te overwinnen.
Tandartsangst, ook wel dentofobie genoemd, is een intense angst voor tandartsbezoeken of tandheelkundige behandelingen. Dit kan variëren van milde nervositeit tot paniekaanvallen. Vaak ontstaat het door:
Voor veel mensen ontstaat angst voor de tandarts door een nare ervaring in het verleden. Dit kan bijvoorbeeld een pijnlijke behandeling zijn geweest, een tandarts die weinig uitleg gaf, of een situatie waarin iemand zich niet gehoord of begrepen voelde. Zo’n negatieve ervaring blijft vaak hangen en kan zich ontwikkelen tot tandartsangst, waardoor je in de toekomst tandartsbezoeken liever uit de weg gaat.
Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat een groot deel van deze vervelende behandelingen juist te voorkomen is. Een goede mondhygiëne speelt hierbij een sleutelrol. Door dagelijks goed te poetsen, tweemaal per dag twee minuten lang, en regelmatig te flossen, ragers of mondwater te gebruiken, verklein je de kans op gaatjes, tandvleesontstekingen en andere gebitsproblemen aanzienlijk. Hoe minder problemen er zijn, hoe minder ingrijpende behandelingen je nodig hebt – en hoe minder kans op nare ervaringen die tandartsangst kunnen veroorzaken.
Het vermijden van de tandarts kan grote gevolgen hebben voor zowel je gebit als je algehele gezondheid. Regelmatige controles zijn essentieel om tandbederf, tandvleesproblemen en andere gebitsproblemen tijdig te signaleren en te behandelen. Wanneer je deze controles uitstelt, kunnen kleine gaatjes uitgroeien tot grotere en pijnlijkere problemen. Daarnaast vergroot het risico op ontstekingen die niet alleen vervelend zijn, maar ook veel pijn kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen de kosten voor behandelingen onnodig oplopen. Bovendien kan langdurige onzekerheid over de staat van je gebit leiden tot een verminderd zelfvertrouwen, vooral wanneer je je schaamt om te lachen of je mond te laten zien. Daarom is het belangrijk om je angst stap voor stap aan te pakken.
Ongeveer 40% van de mensen voelt zich gespannen bij de tandarts. Het is volkomen normaal, maar het is belangrijk om het niet je gezondheid te laten beïnvloeden. Met de juiste begeleiding, stapjes en een fijne tandarts kun je je angst onder controle krijgen.
Durf die eerste stap te zetten. Je gebit (en je toekomstige zelf) zal je dankbaar zijn.
Vragen? Wij geven je graag advies!