Er wordt altijd op gehamerd om minimaal twee keer op een dag je tanden te poetsen, maar het rageren en flossen wordt vaak nog wel eens vergeten. Dit terwijl je met rageren, flossen en stokeren het meeste tandplak verwijdert.
Tussen je tanden en kiezen blijft tandplak zitten die de haartjes van je tandenborstel niet goed kunnen bereiken. Hierdoor blijven deze bacteriën zitten en kunnen er gaatjes ontstaan. Wist je namelijk dat de meeste gaatjes ontstaan tussen deze ruimtes? Om dit te voorkomen wordt er geadviseerd om dagelijks eenmaal te rageren, flossen of stokeren.
Als je gebruik gaat maken van hulpmiddelen om tussen je tanden en kiezen te reinigen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Wanneer je verkeerd gebruik maakt van tandenstokers, flosdraad en ragers, dan kan je schade aan je gebit aanbrengen.
Mocht je nou twijfelen of je het goed doet en welke maat je nodig hebt, vraag dan of een mondhygiënist of je tandarts je advies geeft hoe je je hulpmiddel het beste kan gebruiken. Ieder gebit is namelijk uniek; bij de ene persoon kunnen de tanden verder uit elkaar staan dan bij de ander. Hierom zijn er van ragers, floss en tandenstokers verschillende maten in het assortiment.
Hierboven hebben we het gehad over ragers, flossdraad en tandenstokers. Welke van deze drie is nu het beste om toe te passen? Over het algemeen kan gesteld worden dat ragers het meest effectief zijn. De borstelhaartjes nemen beter het tandplak weg. Hierdoor worden de meeste bacteriën weggenomen en vermindert de kans op gaatjes enorm.
Het gebruik van floss en tandenstokers kan nuttig zijn als de ruimtes tussen je tanden en kiezen heel smal zijn. Flossdraad is namelijk dun genoeg om tussen deze spleten te komen. Het is aan te raden om de mondhygiënist/tandarts wel eerst om advies te vragen en het gebruik voor te laten doen, zodat je tandvlees niet beschadigd raakt.
Als je gebruik wilt maken van tandenstokers, zorg er dan voor dat je niet cocktailprikkers gebruikt. De punten bij tandenstokers zijn namelijk zo gemaakt dat ze precies tussen de spleten van je tanden kunnen.
Ook het stokeren kan verkeerd uitgevoerd worden. Zorg ervoor dat je de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen tegen het tandvlees aanhoudt. Doe dit met de platte kant. Als je de platte kant van de tandenstoker goed tegen je tandvleesrand aan legt, schuif je de tandenstoker wat verder tussen je tanden. De zijkanten van de tandenstoker reinigen je tanden. Beweeg hem zo’n zeven keer heen en weer.
Voor het beste advies welke ragers, floss of tandenstokers jouw gebit nodig heeft en hoe je deze moet gebruiken, raden we je aan om bij de mondhygiënist langs te gaan. Zij kunnen de interdentale ruimte tussen je tanden het beste inschatten.
Vragen? Wij geven je graag advies!