Tandsteen: veel mensen hebben er wel eens van gehoord of mee te maken gehad, maar weten niet precies wat het is. Waarom ontstaat het, wat zijn de risico’s, en hoe voorkom je het? In deze uitgebreide maar makkelijk leesbare blog ontdek je alles over tandsteen, met praktische tips voor een gezond en fris gebit.
Tandsteen is een verharde vorm van tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën, speeksel en voedselresten die zich dagelijks op je tanden vormen. Als je tandplak niet goed verwijdert door te poetsen en te flossen, kan het binnen een paar dagen verharden door de mineralen in je speeksel. Dan wordt het tandsteen.
Tandplak kun je zelf verwijderen met een goede mondhygiëne. Tandsteen daarentegen is hard en hecht zich stevig vast aan het tandoppervlak — je kunt het niet zelf verwijderen.
Hoe ziet tandsteen eruit?
Supragingivaal tandsteen: boven het tandvlees, meestal witgeel en zichtbaar.
Subgingivaal tandsteen: onder het tandvlees, vaak donkerder van kleur en moeilijker te bereiken.
Tandsteen is het gevolg van opgehoopte en niet verwijderde tandplak. In je speeksel zitten mineralen zoals calcium en fosfaat. Deze mineralen reageren met tandplak, waardoor het uithardt en verkalkt. Hoe snel dit gebeurt, verschilt per persoon. Factoren die tandsteenvorming versnellen:
Hoewel tandsteen zelf geen pijn doet, is het de perfecte plek voor nieuwe bacteriën om zich te nestelen. Deze bacteriën kunnen leiden tot verschillende mondproblemen. Mogelijke gevolgen van tandsteen:
Zoals eerder genoemd: je kunt tandsteen niet zelf verwijderen. Alleen een tandarts of mondhygiënist kan tandsteen professioneel verwijderen met behulp van:
Tandsteen voorkomen is makkelijker (en prettiger) dan het laten verwijderen. Het draait allemaal om consistente, goede mondverzorging. Praktische tips om tandsteen te voorkomen:
Veel mensen denken dat tandsteen vooral bij volwassenen voorkomt, maar ook kinderen kunnen tandsteen ontwikkelen, vooral als ze onvoldoende poetsen of veel suikerrijke producten eten. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd goede poetsgewoonten aan te leren.
Kan tandsteen vanzelf verdwijnen?
Nee, tandsteen is hard en moet professioneel verwijderd worden.
Is tandsteen gevaarlijk?
Op zich niet, maar het verhoogt de kans op tandvleesproblemen en tandverlies.
Kan ik tandsteen met natuurlijke middelen verwijderen?
Er bestaan huismiddeltjes zoals bakpoeder of kokosolie, maar die zijn niet bewezen effectief tegen tandsteen. Sommige kunnen je tandglazuur zelfs beschadigen.
Vragen? Wij geven je graag advies!