In verband met Bevrijdingsdag zijn wij op maandag 5 mei gesloten. Bestellingen na vrijdag 2 mei 16.00 uur zullen op dinsdag 6 mei worden verzonden. Excuus voor het ongemak.
Je mond is een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Het is de poort naar je spijsvertering, speelt een rol in je spraak én bepaalt voor een groot deel je uitstraling. Geen wonder dus dat mondklachten niet alleen vervelend zijn, maar ook invloed kunnen hebben op je dagelijks leven. In deze blog zetten we de meest voorkomende mondproblemen op een rij, en wat je eraan kunt doen. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
Een van de meest voorkomende mondproblemen is tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Deze klacht ontstaat wanneer tandplak. Een zachte, kleverige laag van bacteriën die zich ophoopt langs de rand van het tandvlees. Als deze plak niet goed wordt verwijderd door regelmatig poetsen en reinigen tussen de tanden, kunnen de bacteriën het tandvlees gaan irriteren. Dit leidt tot een ontstekingsreactie: het tandvlees wordt rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk, vooral tijdens het poetsen of flossen. In het begin is gingivitis meestal pijnloos, waardoor veel mensen het pas laat opmerken. Roken, een slechte mondhygiëne of andere factoren zoals stress of een verzwakt immuunsysteem kunnen het risico op tandvleesontsteking vergroten. Zonder behandeling kan deze milde ontsteking verergeren en uiteindelijk leiden tot parodontitis – een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij het kaakbot wordt aangetast. Gelukkig is gingivitis goed te behandelen en vaak zelfs helemaal te voorkomen met de juiste mondverzorging.
Wat kun je doen?
Poets twee keer per dag, gebruik tandzijde(floss) of ragers, en bezoek regelmatig je tandarts of mondhygiënist.
Aften zijn kleine, witte of gelige zweertjes in de mond, meestal omringd door een rode, ontstoken rand. Ze komen vaak voor aan de binnenkant van de lippen, wangen, op het tandvlees of onder de tong. Hoewel ze er klein uitzien, kunnen aften behoorlijk pijnlijk zijn, vooral bij het eten, drinken of praten. De precieze oorzaak is niet altijd duidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans op het ontstaan ervan vergroten. Stress is een bekende boosdoener, net als hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Ook voedingstekorten, zoals een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur, kunnen bijdragen aan het ontstaan van aften. Daarnaast kunnen kleine verwondingen in de mond, zoals per ongeluk op de wang bijten of schade door een harde tandenborstel, ook aanleiding geven tot het ontstaan van deze zweertjes. Aften zijn niet besmettelijk en genezen meestal vanzelf binnen één tot twee weken, maar in de tussentijd kunnen ze flink lastig zijn.
Wat kun je doen?
Aften verdwijnen meestal vanzelf binnen 1-2 weken. Vermijd pittig of zuur eten, en gebruik eventueel een verzachtende gel of mondspoeling.
Wij raden u aan een aftaclear te gebruiken.
Iedereen heeft weleens last van een slechte adem, vooral 's ochtends na het wakker worden. Dat is heel normaal en vaak snel verholpen na het poetsen of ontbijten. Maar wanneer een slechte adem aanhoudt en chronisch wordt, spreken we van halitose en dat kan wijzen op een onderliggend probleem. In veel gevallen ontstaat een slechte adem door een slechte mondhygiëne. Bacteriën die zich ophopen op de tong, tussen de tanden of onder het tandvlees kunnen zwavelachtige stoffen produceren die een nare geur veroorzaken. Tandvleesproblemen, zoals ontstekingen of parodontitis, kunnen dit probleem versterken. Ook een droge mond speelt vaak een rol: speeksel helpt normaal gesproken om bacteriën weg te spoelen, dus als je minder speeksel aanmaakt door bijvoorbeeld door medicatie, stress of onvoldoende hydratatie – krijgen geur veroorzakende bacteriën vrij spel. Tot slot kunnen bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook, ui en koffie, of gewoontes zoals roken en alcoholgebruik, bijdragen aan een onaangename adem. Gelukkig is een slechte adem in de meeste gevallen goed te verhelpen door een combinatie van grondige mondverzorging, voldoende water drinken, regelmatig reinigen van de tong en het vermijden van triggerende voedingsmiddelen of gewoontes.
Wat kun je doen?
Goed poetsen (ook je tong!)Bekijk hier onze tongreinigers, flossen en voldoende water drinken helpt. Bij aanhoudende klachten: raadpleeg je tandarts.
Tanderosie is een veelvoorkomend mondprobleem waarbij het glazuur – de harde beschermlaag van je tanden geleidelijk wordt opgelost door zuren. Deze zuren kunnen afkomstig zijn uit voeding en dranken, zoals frisdrank, citrusvruchten en wijn, maar ook uit het lichaam zelf, bijvoorbeeld door maagzuur bij frequent braken of reflux. In het begin merk je tanderosie vaak aan doffe plekken op je tanden of een gladder oppervlak, maar na verloop van tijd kunnen je tanden ook gevoeliger worden voor warm, koud of zoet. Omdat tandglazuur zich niet kan herstellen, is het belangrijk om tanderosie vroeg te herkennen en verdere slijtage te voorkomen. Regelmatig zuur voedsel of drinken, vooral in combinatie met te vaak of te hard poetsen, versnelt het proces. Door zuurinname te beperken, water te drinken na zure maaltijden, je tanden pas een half uur na het eten te poetsen en een zachte tandenborstel te gebruiken, kun je je tanden beter beschermen. Bij ernstige klachten is het verstandig om je tandarts te raadplegen soms is er extra bescherming of behandeling nodig om het gebit gezond te houden.
Wat kun je doen?
Beperk zure voeding en drank, spoel je mond met water na het eten en gebruik een zachte tandenborstel.
Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, voelt niet alleen vervelend aan, maar kan ook vervelende gevolgen hebben voor je mondgezondheid. Speeksel speelt namelijk een belangrijke rol in het beschermen van je gebit: het helpt bij het doorslikken van voedsel, spoelt bacteriën weg en neutraliseert zuren. Wanneer er te weinig speeksel wordt aangemaakt, wordt je mond droog en plakkerig, wat slikken en praten lastig kan maken. Ook neemt het risico op gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem toe. Er zijn verschillende oorzaken voor een droge mond. Veelvoorkomend is medicatiegebruik bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld allergieën, hoge bloeddruk of depressie kunnen als bijwerking een droge mond geven. Ook stress, hormonale veranderingen of ouderdom kunnen een rol spelen. Daarnaast kan een droge mond een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of het syndroom van Sjögren.
Wat kan je doen?
Kauw suikervrije kauwgom, drink veel water en overleg met je arts of tandarts als het aanhoudt.
Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is een veelvoorkomend maar vaak onbewust probleem waarbij je je tanden over elkaar schuurt of ze stevig op elkaar klemt. Dit gebeurt meestal 's nachts tijdens de slaap, maar kan ook overdag optreden, bijvoorbeeld in periodes van concentratie of stress. Veel mensen merken pas dat ze knarsen wanneer ze last krijgen van vage klachten zoals kaakpijn, hoofdpijn bij het wakker worden, gevoelige tanden of slijtage van het glazuur. Soms valt het pas op als de tandarts duidelijke sporen ziet van afslijting op het gebit. De oorzaken van tandenknarsen zijn uiteenlopend. Stress is een van de grootste boosdoeners, maar ook een verkeerde beet, slaapstoornissen of het gebruik van stimulerende middelen kunnen bijdragen. Omdat tandenknarsen na verloop van tijd schade aan het gebit kan veroorzaken, is het belangrijk om het serieus te nemen.
Wat kun je doen?
Een bitje (knarsplaatje) helpt om je tanden te beschermen. Stressmanagement kan ook een belangrijke rol spelen.
Mochten er bepaalde klachten zijn die verder vorderen raden wij aan om uw tandarts raad te plegen.
Vragen? Wij geven je graag advies!