Snurken; we hebben allemaal wel eens iemand gehoord die een bos omzaagt in zijn slaap. Niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor de snurker zelf. Naast dat het voor irritatie kan zorgen is het ook nog eens niet volledig ongevaarlijk. Op de 100 snurkers zijn er 10 met slaapapneu. Dit houdt in dat je tijdens je slaap even stopt met ademen. Dit kan per nacht vaker voorkomen. Belangrijk is om hiervoor een afspraak te maken bij de huisarts.
Er zijn verschillende redenen hoe het kan komen dat je snurkt. Als je kan achterhalen wat bij jou waarschijnlijk de oorzaak is, kan je hier op sturen. Het resultaat hiervan is dat jij (en mogelijk je partner) rustiger en dieper slapen.
Hoe ouder je wordt hoe meer de kans op snurken toeneemt. Wanneer je een middelbare leeftijd bereikt wordt je keel smaller. Daarnaast vermindert de spierspanning in je keel wat de kans op snurken juist weer vergroot. Door keeloefeningen te doen of een snurkbeugel te gebruiken, kan snurken voorkomen worden.
Over het algemeen snurken mannen meer dan vrouwen. Dit heeft te maken met de bouw van de man. Mannen hebben over het algemeen namelijk smallere luchtwegen. Een nauwe keel en andere fysieke kenmerken dragen bij aan snurken. Meestal zijn deze kenmerken erfelijk bepaald. Toch kan je met bepaalde veranderingen in je levensstijl het snurken onder controle houden.
Naast het snurken door je bouw, hebben overgewicht en een slechte conditie ook een enorme invloed op snurken. Dit hoeft niet eens door overgewicht in zijn algemeenheid te komen, maar alleen wat overtollig gewicht rond de nek kan al leiden tot snurken. Door oefeningen te doen en af te vallen kan dit al voor resultaat zorgen. Mocht dit de problemen niet wegnemen, dan kan een snurkbeugel overwogen worden.
Mensen die plat op hun rug slapen hebben een grotere kans op snurken. Dit komt omdat deze slaaphouding het van je keel laat ontspannen en dit de luchtweg blokkeert. Door anders te gaan liggen, kan snurken voorkomen worden. Wanneer je toch het liefste op je rug ligt, kan je je hoofd wat hoger later liggen op een kussen of een snurkbeugel gebruiken.
Alcohol, sigaretten en bepaalde medicijnen hebben als gevolg dat bepaalde spieren zich meer gaan ontspannen. Het ontspannen van de spieren in de nek geven namelijk snurken als gevolg. Vandaar dat mensen die een avond veel gedronken hebben die nacht hevig kunnen snurken. Overmatig alcoholgebruik en roken zorgen ervoor dat dit standaard terug zal komen. Het mindere van deze middelen kan ervoor zorgen dat het snurken afneemt.
Hierboven hebben we het een aantal keer gehad over een snurkbeugel, maar hoe werkt deze dan precies? Een onderkaak kan niet alleen omhoog en omlaag, maar beweegt dus ook een beetje naar voren en naar achteren. Wanneer de spieren verslappen zakt de onderkaak naar achteren. De lucht die door deze vernauwde luchtweg heen gaat veroorzaakt trillingen. Deze resulteren in een bepaald geluid wat wij snurken noemen.
Een snurkbeugel fixeert de onderkaak en trekt deze iets naar voren. De tongspieren en het weefsel in de onderkaak komen hierdoor onder spanning te staan, waardoor deze niet naar achteren zakken. Hierdoor blijven de luchtwegen vrij en zal het geluid van het snurken niet meer te horen zijn. Bij het gebruik van een SleepPro snurkbeugel kan gewoon door de mond worden geademd, omdat de beugel aan de voorzijde is voorzien van luchtgaten.
Er wordt altijd aangeraden om met een arts te bespreken wat voor snurkbeugel er bij jou past. Toch heeft SleepPro een maattabel gemaakt om een gevoel te geven bij de verschillende snurkbeugels. Onder de foto gaat de tekst verder.
Wanneer je nog nooit een snurkbeugel gebruikt hebt en je arts aangeraden heeft om er een te proberen, dan is het handig om een van de Easyfit modellen te proberen. Hierdoor kan je ervaren of je een anti-snurkbeugel kan verdragen gedurende de nacht en ben je ook voordeliger uit.
Heb je al vaker een anti-snurkbeugel gehad en zoek je er een die wat betere grip heeft en meer comfort biedt? Dan is de Sleep Tight of de Contour Verstelbare Snurkbeugel misschien wat voor jou. Deze modellen zijn gemakkelijker aan te passen/te monteren.
Vragen? Wij geven je graag advies!