Naast het tandenpoetsen is het verstandig om je tanden interdentaal te reinigen, alleen welke ragers passen er bij jou? In een eerdere blog hebben we de verschillen uitgelegd tussen rageren, stoken en flossen.
Er zijn veel verschillende soorten en maten ragers, waardoor het soms lastig te zeggen is welke er voor jouw gebit het beste zijn. Je tandarts of mondhygiënist kan je uiteindelijk het beste vertellen welke maten je nodig hebt. We geven hier een overzicht van de verschillende soorten ragers.
De meeste merken bieden verschillende soorten ragers aan. Hieronder hebben we een overzicht van de meest voorkomende type ragers met daar bijhorende merken:
Deze standaard interdentale ragers beschikken over een recht handvat. De ragers hebben een rechte ijzeren draad (soms met plastic gecoat) waar de draad doorheen gewoven is. Het voordeel bij deze ragers is dat er zoveel verschillende maten zijn dat er voor iedereen wel een passende maat tussen zit.
Merken: Lactona Easygrip of Easydent, Interprox Premium, Piksters Original of Bamboo, GUM Trav-Ler, TePe Interdentale Ragers en Optim Ragers.
Naast de rechte ragers zijn er ook ragers met een 90 graden hoek. Deze ragers zijn vooral makkelijker te gebruiken aan de zijkant van het gebit. Daarnaast hebben bepaalde mensen de voorkeur om de rager recht in de hand te hebben, waardoor de hoek een voordeel biedt.
Merken: Interprox Plus, Piksters Bamboo met hoek, TePe Angle Ragers en GUM Bi-Direction.
De meeste rechte ragers hebben een maat borstel over de gehele rager. Er zijn daarnaast ook conische ragers die taps toelopen. De borstel heeft een dunner beginstuk en loopt naar achteren groter. De bekendste ragers waarbij dit het geval is, zijn de Lactona Easydent A, B en C. Dankzij de conische vorm kunnen deze ragers gebruik worden voor zowel grote als kleinere interdentale ruimten
Merken: Lactona Easydent A, B en C en Interprox Conical ragers.
Silicone ragers zijn gemakkelijk tussen de tanden en kiezen in te brengen om daar op milde wijze tandplak en voedselresten te verwijderen. De zachte flexibele rubberen tips zorgen door stimulatie en micromassage voor een betere doorbloeding en gezond en stevig tandvlees. Hierdoor wordt de kans op tandvleesontsteking verminderd. Deze silicone ragers bevatten geen metaaldraad dus het beschadigt niet het tandglazuur of het tandvlees.
Merken: GUM Soft-Picks, TePe Easypick en Jordan Clean.
De keuze maken welke type ragers je fijn vindt om te gebruiken is makkelijker dan de juiste maat vinden. Daarnaast werken de merken met verschillende maateenheden, waardoor het niet makkelijk is dit zomaar te achterhalen.
Elk merk werkt met kleuraanduiding van de ragers, zodat dit voor de consument makkelijker te onthouden is. Alleen deze kleuraanduidingen verschillen per merk, waardoor de rode rager van Lactona niet dezelfde maat is als bij bijvoorbeeld Interprox of TePe.
Het is daarom verstandig om goed de verschillende maattabellen te bekijken die bij het bepaalde merk hoort. Vaak worden de volgende drie maten aangegeven:
Draaddikte: Dit geeft aan hoe breed de draad is waar de borstelharen door geregen zijn. In de meeste gevallen neemt de draaddikte toe als de borstelharen breder worden. Dit omdat de borstel ondersteuning geeft aan de borstelharen.
Borsteldikte: Het is van belang dat de borsteldikte goed is. Wanneer deze te klein of te groot is, heeft deze niet het gewenste resultaat. De maten worden meestal in millimeters gegeven, maar soms ook in de eenheden die voor kleding gebruikt worden.
Passage Hole Diameter (PHD) of interdentale ruimte: Hier wordt de minimale ruimte aangeduid die tussen de tanden nodig is om de rager doorheen te krijgen.
Zoals eerder aangegeven weet je tandarts of mondhygiënist je het best te vertellen welke maten interdentale ragers jij nodig hebt. Daarom raden wij altijd aan om dit bij een controle aan de tandarts of assistent na te vragen, zodat je het optimale resultaat behaald.
Vragen? Wij geven je graag advies!